Verduurzaming van de klimschoen door reparatie en recycling

Lees verder

CleanClimber - een circulaire klimbranche

De uitdaging

De stichting CleanClimber is opgericht om de klimbranche in Nederland te verduurzamen. Een grote afvalstroom binnen deze sport is de klimschoen. Door intensief gebruik slijt de voorkant en is deze al snel aan vervanging toe. 90% van het materiaal is dan nog goed.

Het is ook mogelijk deze klimschoenen te repareren of het rubber opnieuw te gebruiken, alleen is hier nog geen professionele structuur voor binnen Nederland.

Tijd om actie te nemen

Wij hebben een nieuw circulair systeem neergezet bestaande uit verschillende partners, van klimhal tot sportmat producent. 

The Bin was binnen dit project de proces begeleider en verantwoordelijk voor het aanhaken van partners, het organiseren van het logistieke process, het uitwerken van het business plan en de algemene project management.

Van klimschoen, naar sportmat

In 9 maanden hebben wij een gehele keten neergezet waarin klimschoenen gerepareerd worden en worden gerecycled naar sportmatten voor in de klimhallen.

De nieuwe situatie

Klimschoenen worden opgehaald via bakken in de klimhal, om vervolgens via verschillende stappen omgezet te worden naar sportmatten. Het rubber van de klimschoenen wordt eerst verwerkt tot grove stukken rubber. Dit wordt daarna kleiner gemaakt naar korrels. Samen met oude autobanden, worden deze korrels samengeperst tot een sportmat.

Een eenvoudige tussenstap

Afgedankte klimschoenen kunnen in speciale bakken worden ingeleverd door klimmers. De bakken zijn herkenbaar, en helpen de klimmers inzicht te geven in wat er gebeurt met hun oude klimschoenen.

Van schoenzool tot boulder mat

Bin there
Done that
Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Clean Climber oprichter – Gerard van Laar

Clean Climber oprichter – Gerard van Laar

“The Bin gaf richting en energie aan het project, en was daarmee als de wind op de windmolen voor ons."

“The Bin gaf richting en energie aan het project, en was daarmee als de wind op de windmolen voor ons."

Als stichting wilden wij klimschoenen circulair maken. The Bin heeft ons vanaf het begin ondersteund door partners te zoeken en dit gecombineerd met een subsidieaanvraag. Hierna heeft The Bin de lijnen uitgezet om onze doelen te bereiken. Zij heeft alle partners continu in het proces betrokken en hun wensen gehoord, waardoor de vaart er vanaf het begin tot het einde erin zat. Het resultaat is een grote verduurzaming van de klimschoenen door reparatie en recycling, wat we nu als stichting gaan uitbreiden binnen en buiten Nederland. Zonder The Bin waren we nooit zover gekomen.

Sportvloeren producent – Raimo Treffers

Sportvloeren producent – Raimo Treffers

"Door dit project hebben we ook buiten onze traditionele kanalen impact kunnen maken op het bevorderen van circulariteit"

"Door dit project hebben we ook buiten onze traditionele kanalen impact kunnen maken op het bevorderen van circulariteit"

Dit project was de eerste keer dat Stockz een alternatieve reststroom dan banden gebruikt voor de productie van sportvloeren. Vanaf het eerste moment sloegen wij aan op de bevlogenheid van Clean Climber om bij te dragen aan een betere wereld en op de professionaliteit van The Bin om dit project in goede banen te leiden. Buiten de realisatie van dit mooie project, heeft dit ons er ook toe aangezet om een andere, betere duurzaamheidsvisie voor Stockz te ontwikkelen waarin ook zeker in de toekomst een rol voor The Bin is weggelegd.

Klimhaleigenaar – Timo Tak van Monk Rotterdam

Klimhaleigenaar – Timo Tak van Monk Rotterdam

"Zonder neutrale partij zou dit een lastig project zijn geworden."

"Zonder neutrale partij zou dit een lastig project zijn geworden."

In de basis zijn wij altijd op zoek naar verduurzaming binnen ons bedrijf. Maar je kan maar zoveel als waar je zelf invloed op hebt. Om verder te gaan dan het operationele is gespecialiseerde kennis nodig, met brede samenwerking. Via dit project is er een nieuwe keten ontstaan. Nu liggen er zeer mooie, strakke en stevige sportmatten. Erg blij mee!

The bin methode

Vooruitblik 2025

Hoe de circulariteit
doorvloeit

Met een gezonde business case is het project klaar om op te schalen, zowel binnen Nederland als daarbuiten.

“Zonder The Bin was Clean Climber nooit zover gekomen.”

Gerard van Laar – oprichter Clean Climber

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.