Hergebruik van synthetische dekbedden en kussens

Lees verder

Sympany - Synthetische dekbedden en kussens

De uitdaging

Dekbedden en kussens gebruik je dagelijks. Nadat ze je warmte en comfort hebben gegeven, worden ze op een gegeven moment weggegooid. Binnen de recycling van consumententextiel is er voor afgedankte synthetische en wollen dekbedden en kussens nog geen goede oplossing. Een dekbed kan uit verschillende materialen bestaan, en is vaak ook dichtgestikt waardoor je de materialen niet eenvoudig van elkaar scheidt.

Hoe kunnen afgedankte synthetische dekbedden en kussens circulair verwerkt worden?

 

Tijd om actie te nemen

Dekbedden en kussens zijn gemaakt van katoen, polyester, wol en schuim. Waardevolle stromen die we niet verloren willen laten gaan door verbranding of export. Met het herinzetten van de afgedankte dekbedden en kussens kunnen deze grondstoffen hergebruikt worden en de CO2 uitstoot door verbranding vermeden. 

We hebben een circulaire keten opgezet, bestaande uit inzamelaars van dekbedden en kussens, en verwerkers van textielstromen. The Bin brengt de verschillende partijen samen in een samenwerking, en zoekt de externe partners die materiaal willen afnemen en verwerken tot bruikbaar grondstof, zoals textiel vezels, kunststof pellets en uiteindelijk garen. 

 

Van klimschoen, naar sportmat

In 10 maanden is er een gehele keten opgezet waarin is onderzocht welke technische en financiële waarde grondstoffen uit dekbedden en kussens hebben.

De nieuwe situatie

Licht vervuilde dekbedden kunnen nog goed gereinigd worden door een industriële wasserette. Deze dekbedden kunnen weer hergebruikt worden. Dekbedden en kussens die wel meer vervuild zijn, hebben nog wel waardevolle grondstoffen, zoals polyester, katoen en wol. Uit vele gesprekken en onderzoeken met textielrecyclers is een positieve business case opgesteld. De eerste dekbedden en kussens zijn handmatig ontmanteld. Om op te schalen en het proces van ontmantelen sneller en goedkoper te maken, moet een machine ontwikkeld worden. Dit wordt in de komende tijd verder onderzocht en ontwikkeld. 

Samenwerkingen

Tijdens het project zijn er tot wel 15 samenwerkingen aangegaan met inzamelings- en verwerkingspartijen voor verschillende materiaalstromen. Iedere samenwerking biedt een andere mogelijkheid voor een materiaalstroom, of een andere product uitkomst.

Bin there
Done that
Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Innovatie manager Sympany- Ellen Sillekens

Innovatie manager Sympany- Ellen Sillekens

“Voor dekbedden was nooit een oplossing, tot dit project ."

“Voor dekbedden was nooit een oplossing, tot dit project ."

Als textielinzamelaar ontvangen wij ook dekbedden. Voor ons een doorn in het oog, gezien wij geen oplossing hadden voor deze reststroom. The Bin heeft ons vanaf het begin geholpen in het opzetten van deze keten. Hierin hebben zij ons begeleid van het prille begin, tot een sluitende business case met 15 partners. 

Directeur Matras Recycling Europe – Ruud Kortink

Directeur Matras Recycling Europe – Ruud Kortink

"Er staat een keten die klaar is voor de volgende stap"

"Er staat een keten die klaar is voor de volgende stap"

Met Matras Recycling Europe zamelen wij op veel locaties matrassen in. Hierin zie je dat mensen ook de wens hebben om hun dekbed en kussens in te leveren. Door deze keten kunnen wij onze dienstverlening verbeteren, en meer ervaring opdoen in ontmanteling en terugwinning van grondstoffen. 

The Bin heeft ons ten eerste geholpen door de consortia partijen bij elkaar te brengen. Daarnaast hebben zij net zolang partijen benaderd tot er een financieel haalbare oplossing was voor elke reststroom.

Directeur Ducky Dons – Nick van Nieuwenhuizen

Directeur Ducky Dons – Nick van Nieuwenhuizen

"The Bin heeft ons versneld in onze circulaire ambities."

"The Bin heeft ons versneld in onze circulaire ambities."

Met Ducky Dons zamelen wij al lange tijd dons in om te verwerken in nieuwe kussens en dekbedden. Hierin zochten wij al geruime tijd een oplossing voor de synthetische en katoenen dekbedden die wij ook binnenkregen. Door dit project hebben wij een oplossing voor elke reststroom, waardoor wij sneller kunnen groeien naar een 100% circulaire organisatie!

The bin methode

Vooruitblik 2025

Hoe de circulariteit
doorvloeit

Alle partijen gaan verder met de samenwerking in de circulaire keten. Om volumes op grotere schaal te bereiken, moeten er meer dekbedden en kussens ingezameld en ontmanteld worden. 

“Zonder The Bin was de business case nooit gelukt.”

Ruud Korting – Directeur Matras Recycling Europe

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.