Hoogwaardige inzameling en lokaal hergebruik

Lees verder

Februari 2023 – November 2023
Holy Swap | De Boer Group | ByeWaste | Guru Agency

CKP Consumententextiel - lokaal hergebruik kleding

De uitdaging

De kledingindustrie begint langzamerhand te verduurzamen, maar het blijft een hard groeiende industrie. Consumenten worden onvoldoende uitgedaagd om producten langer te gebruiken, waardoor goede producten te vroeg afgedankt worden. Daarnaast loopt er bij de inzameling van kleding ook nog het een en ander mis. Consumenten gooien textiel onnodig bij restafval, restafval in de textielcontainer of herdraagbaar textiel komt niet lokaal terecht. 

Hoe kan hoge kwaliteit inzameling van kleding gerealiseerd en lokaal hergebruikt worden?

Tijd om actie te nemen

Om de gebruiksfase van kleding te maximaliseren en de keten van textiel na gebruik circulair en lokaal te maken, slaan Holy Swap!, Byewaste, Boer Group Recycling Solutions en The Guru Agency de handen ineen. Met één platform met verschillende diensten voor consumenten zetten ze in op maximaal hergebruik van kleding, consumenten aan te zetten tot beter scheiden van textiel en restafval, en de sortering en verwerking van textiel naar een hoger niveau te tillen. The Bin was binnen dit project de procesbegeleider.   

Van niets, naar een werkend ruilplatform

In 10 maanden is er een gehele keten neergezet, waarin consumenten textiel kunnen inleveren om te swappen, wordt textiel aan huis opgehaald, en wordt textiel lokaal hergebruikt. De eerste stappen in het online platform zijn gezet.

De nieuwe situatie

De consument levert zijn textiel in op een fysiek swap event van Holy Swap!, waarna het andere kleding kan swappen. Boer Group levert hoge kwaliteit kleding aan voor de events, waardoor lokaal hergebruik gerealiseerd wordt. Geen behoefte aan swappen? Je kan ook je kleding op laten halen door Byewaste, die het weer aflevert bij Boer Group. Een online platform is ontwikkeld door The Guru Agency, om de hele keten aan elkaar te verbinden in één service. 

Van pilot naar data

Gedurende het project is er door middel van pilots data verzamelt over het textiel. Welke stijlen kleding vallen in de smaak bij de consument, hoeveel kleding wordt er geswapt, hoeveel kleding wordt er opgehaald door Byewaste? Deze data gebruiken we om de keten te laten groeien en een betere service neer te zetten voor het ruilplatform en de fysieke swap events.

Van swap naar swap

Bin there
Done that
Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Founder Holy Swap – Danny Schüttler

Founder Holy Swap – Danny Schüttler

“The Bin heeft ons op alle vlakken verder gebracht."

““The Bin heeft ons op alle vlakken verder gebracht."

Martijn en Elina hebben een werkwijze neergezet die de partijen gedurende het hele proces verbindt, ze hebben ons businessmodel inhoudelijk gechallenged en de voortgang en coördinatie van meetings top gemanaged. De kennis op het gebied van circulaire economie is continu voelbaar en er heerste een sfeer die iedereen als heel prettig heeft ervaren!

Sales manager de Boer Group – Maarten van Rennsen

Sales manager de Boer Group – Maarten van Rennsen

"The Bin "

"Door dit project hebben we ook buiten onze traditionele kanalen impact kunnen maken op het bevorderen van circulariteit"

Samenwerken met Elina en Martijn heb ik altijd als zeer prettig ervaren. Goed op de hoogte van de markt en actuele ontwikkelingen, overzichtelijke werkwijzen en procedures en een echte “waakhond” als het over deadlines en afspraken gaat. Zeker in de projectbegeleiding van innovatie- en subsidietrajecten is structuur, overzicht en kennis van zaken belangrijk, zo niet noodzakelijk. Met Elina en Martijn aan tafel weet je zeker dat dat wel goed zit.

The bin methode

Vooruitblik 2025

Meer ruilen = meer beter

Nu de keten staat is het tijd om te groeien. Zowel in locaties, als in de hoeveelheid swaps per locatie.

“De vraag naar tweedehands kleding in Nederland moet groter worden, met deze keten dragen we daar aan bij ”

Pablo Vermeulen – Byewaste

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.