Van fietswrak naar fietsframe
De uitdaging
Na een wandeling door de binnenstad van Utrecht verwonderden we ons door alle fietswrakken die we zagen. Fietsen zonder eigenaren in een stad waar je moet vechten voor een plekje in het fietsenrek. Dit moet anders kunnen!
Samen met designer Magnus Norup, het UW en gemeente Utrecht zijn we aan de slag gegaan met de volgende uitdaging:
Kunnen we fietswrakken ombouwen tot fietsrekken?
Tijd om actie te nemen
Samen met Magnus Norup, het UW en vanuit de oude fietsframes van Swapfiets zijn we aan de slag gegaan.
Onze rol binnen dit project is het samenbrengen van partijen rondom een idee, het co-creëren van het design en vermarkten van het product.
Van fietswrak, naar fietsrek
We zijn tot een design gekomen die gemaakt kan worden in de werkplaats van het UW. Het eerste prototype is volledig gecertificeerd door Fietsparkeur, en mag zich nu officieel een fietsenrek noemen. Daarnaast wordt het gebruik een half jaar getest op de Stadstuin.
De nieuwe situatie
Het fietsenrek wordt gebruikt in de Stadstuin in Utrecht. Een nieuw fietsenrek zal worden geplaatst bij het sportcomplex Hoograven.

Een frame als basis
Door een paar kleine, simpele, wijzigingen is de frame geschikt gemaakt om fietsen vast te houden en tegenaan te plaatsen. Hierdoor is 90% minder materiaal nodig dan bij een standaard fietsenrek.
Van fietswrak naar fietsrek

Bin there

Done that
Verschillende stakeholders aan het woord
Founder Magnus Norup Circulair Design
Magnus Norup
“It feels great to make circularity the new norm."
“It feels great to make circularity the new norm."
Together with The Bin I designed the bicycle rack. During the process we found that simplicity was key, and that the devil is in the details. The biggest hurdle for production is that not all bicycle frames are of the same size, and that some have a bend frame. This makes it harder to fix them together. I also did not expect the huge amount of regulations that you need to adhere to in order to be an official bicycle rack. It was fun to work with the UW and The Bin, which creativity and enthusiasm helped drive the project forward.
Metaal bij UW
Henny Dessé
"Wij maken al jaren fietsenrekken voor Utrecht. Om dit te maken vanuit afval is voor ons nieuw"
"Wij maken al jaren fietsenrekken voor Utrecht. Om dit te maken vanuit afval is voor ons nieuw"
Met het UW verzorgen wij veel verschillende projecten voor de gemeente Utrecht. Zo ook fietsenrekken. Wij hebben voor The Bin en Magnus het ontwerp gefabriceerd. Staal is een kostbaar product en zal steeds duurder worden in de toekomst. Daarnaast is het niet meer automatisch de volgende dag beschikbaar zoals vroeger. Door oude fietsframes te gebruiken kunnen wij 90% van het materiaal besparen en een snelle levering garanderen.
The bin methode
-
Een eerste gesprek
We komen langs om te praten over circulariteit, vanuit jouw casus. -
Visie op circulariteit
Wij zien dat een toch al aanwezige reststroom hét startpunt is voor betere producten, diensten en ketenbrede samenwerking. Samen ontwikkelen we een visie hoe jouw reststroom weer van waarde kan zijn voor jouw organisatie -
Concepten
Vanuit jouw visie en context ontwerpen we meerdere concepten. Het concept kan een nieuw product, business case of een hele keten zijn. -
Opzetten keten
Tussen restmateriaal en een nieuw product zitten vaak 5 tot 6 productie stappen. Wij zoeken de beste partijen uit, om samen voor innovatie en vernieuwing te zorgen. -
Ready, set, go
Onze projecten zijn tot nu toe altijd op tijd klaar geweest. Wij begeleiden iedereen in de keten, en helpen daar waar nodig. -
Afronding
Als de keten staat en het nieuwe product of de dienst geleverd wordt aan klanten, gaan wij weer weg om een andere branche te helpen.
Vooruitblik 2025
Hoe de circulariteit
doorvloeit
Het doel is om dit fietsenrek de standaard te maken in NL.
- Goedkeuring officieel fietsenrek
- Plaatsen en testen eerste rek
- Plaatsing meerdere locaties Utrecht
- Opschaling Nederland
50% circulariteit als gemeente betekent 50% circulair verwerken en 50% circulair inkopen. Dit fietsenrek helpt in beide ambities.
Uitgelichte projecten
Get in the bin!
Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.

Martijn ten Kate
Martijn@thebin.nl