Van fietswrak naar fietsframe

Lees verder

Gemeente Utrecht - Upcycle Bicycle

De uitdaging

Na een wandeling door de binnenstad van Utrecht verwonderden we ons door alle fietswrakken die we zagen. Fietsen zonder eigenaren in een stad waar je moet vechten voor een plekje in het fietsenrek. Dit moet anders kunnen!

Samen met designer Magnus Norup, het UW en gemeente Utrecht zijn we aan de slag gegaan met de volgende uitdaging:

Kunnen we fietswrakken ombouwen tot fietsrekken?

Tijd om actie te nemen

Samen met Magnus Norup, het UW en vanuit de oude fietsframes van Swapfiets zijn we aan de slag gegaan. Onze rol binnen dit project is het samenbrengen van partijen rondom een idee, het co-creëren van het design en vermarkten van het product.

Van fietswrak, naar fietsrek

We zijn tot een design gekomen die gemaakt kan worden in de werkplaats van het UW. Het eerste prototype is volledig gecertificeerd door Fietsparkeur, en mag zich nu officieel een fietsenrek noemen. Daarnaast wordt het gebruik een half jaar getest op de Stadstuin.

De nieuwe situatie

Het fietsenrek wordt gebruikt in de Stadstuin in Utrecht. Een nieuw fietsenrek zal worden geplaatst bij het sportcomplex Hoograven. 

Een frame als basis

Door een paar kleine, simpele, wijzigingen is de frame geschikt gemaakt om fietsen vast te houden en tegenaan te plaatsen. Hierdoor is 90% minder materiaal nodig dan bij een standaard fietsenrek.

Van fietswrak naar fietsrek

Bin there
Done that
Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Founder Magnus Norup Circulair Design – Magnus Norup

Founder Magnus Norup Circulair Design – Magnus Norup

"It feels great to make circularity the new norm."

"It feels great to make circularity the new norm."

Together with The Bin I designed the bicycle rack. During the process we found that simplicity was key, and that the devil is in the details. The biggest hurdle for production is that not all bicycle frames are of the same size, and that some have a bend frame. This makes it harder to fix them together. I also did not expect the huge amount of regulations that you need to adhere to in order to be an official bicycle rack. It was fun to work with the UW and The Bin, which creativity and enthusiasm helped drive the project forward.
Metaal bij UW – Henny Dessé 
Metaal bij UW – Henny Dessé 

"Wij maken al jaren fietsenrekken voor Utrecht. Om dit te maken vanuit afval is voor ons nieuw"

"Wij maken al jaren fietsenrekken voor Utrecht. Om dit te maken vanuit afval is voor ons nieuw"

Met het UW verzorgen wij veel verschillende projecten voor de gemeente Utrecht. Zo ook fietsenrekken. Wij hebben voor The Bin en Magnus het ontwerp gefabriceerd. Staal is een kostbaar product en zal steeds duurder worden in de toekomst. Daarnaast is het niet meer automatisch de volgende dag beschikbaar zoals vroeger. Door oude fietsframes te gebruiken kunnen wij 90% van het materiaal besparen en een snelle levering garanderen.

The bin methode

Vooruitblik 2025

Hoe de circulariteit
doorvloeit

Het doel is om dit fietsenrek de standaard te maken in NL. 

50% circulariteit als gemeente betekent 50% circulair verwerken en 50% circulair inkopen. Dit fietsenrek helpt in beide ambities.

Marieke Hoffman – Duurzaamheid adviseur Gemeente Utrecht

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.