Verduurzaming van de klimschoen door reparatie en recycling

Lees verder

Renew Rubber

De uitdaging

Klimschoenen en bergschoenen worden intensief gebruikt. Versleten schoenen die veel hebben doorstaan. Bever en Clean Climber zamelen deze in, om de schoenen een nieuwe bestemming te geven.

Een van de grote uitdagingen zit in het rubber. And that’s where we come in. 

Hoe kan rubber weer verwerkt worden in nieuwe zolen?

Tijd om actie te nemen

Rubber is gevulkaniseerd, en daarmee niet goed te recyclen. Met een nieuwe techniek kan dit rubber gedevulkaniseerd worden. Zouden we hiermee nieuwe zolen kunnen maken?

The Bin is aan de slag gegaan om dit te onderzoeken. Hierin hebben wij geholpen met het opzetten van de keten, van inzameling tot nieuw product. En alles ertussen. Hierin zijn zowel Nederlandse als buitenlandse producenten betrokken. 

Voor het devulkanisatie proces waren uitvoerige testen nodig. The Bin heeft het proces begeleid om de juiste informatie te verzamelen en materialen te sorteren.

Van versleten bergschoen, naar bergschoen

In 10 maanden hebben wij uitvoerige tests gedaan voor het verwerken van zowel klim- als bergschoenen. Daarnaast zijn veel internationale partners betrokken om de gehele keten sluitend te krijgen. Het project eindigt met gebruikerstesten  in het plaatsen van het nieuwe rubber op de schoenen. & klimtesten, en afspraken en een planning hoe de keten zelfstandig verder kan. 

De nieuwe situatie

Het is gelukt om klimschoenrubber te verwerken! Zowel voor snij afval, reparatie afval en voor een deel van de gebruikte schoenen. Eerste prototype schoenen zijn gemaakt met 20% gedevulkaniseerd rubber, waarin we verder testen tot 50%. Uiteindelijk is het doel dat dit rubber toegepast wordt op alle huurschoenen die klimschoenproducenten verkopen in Europa.

Het devulkaniseren van de bergschoenen is gelukt, alleen zijn we nog niet tevreden met de resultaten. Hierin staat nu wel een sterke keten van partners, en lijken we er technisch ook wel uit te komen. 

Parli italiano?

De complexiteit in deze keten, is dat wij in Nederland nauwelijks schoenen produceren. Laat staan de zolen! Hierdoor moet je al snel internationaal gaan werken, met alle voors en tegens van dien.

Van bergschoen, tot bergschoen

Bin there
Done that
Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Projectmedewerker Duurzaamheid Bever – Michel van Butselaar

Projectmedewerker Duurzaamheid Bever – Michel van Butselaar

“Onze hergebruikstraat zet met dit project weer een stap in de goede richting."

““Onze hergebruikstraat zet met dit project weer een stap in de goede richting."

Sinds 2021 biedt Bever de mogelijkheid om jouw outdooruitrusting weer in te leveren voor een nieuw leven. Ons streven is om als retailer, en liefhebbers van buiten, bij te dragen aan een duurzame verwerking van deze materialen en uiteindelijk de groei van de afvalberg te voorkomen. Om dit te realiseren zijn we constant bezig met het zoeken naar hoogwaardige duurzame oplossingen voor alle materiaalstromen. Wandel- en bergschoenen vormen hierbij een mooie uitdaging, maar dankzij de inspanningen binnen het ketenproject hebben we veel vooruitgang kunnen boeken. Er zijn zelfs stappen gezet naar de verkoop van een circulaire bergschoen.

Co-owner & Marketing Coördinator bij Ideavelop BV – Rutger Springer

Co-owner & Marketing Coördinator bij Ideavelop BV – Rutger Springer

"The Bin was de aanjager van dit project"

"The Bin was de aanjager van dit project"

Innoveren is nooit eenvoudig. Het is altijd een reis met hoogte- en dieptepunten, en dit project vormde daarop geen uitzondering. We zijn afhankelijk van technische innovaties en externe partners die een kijkje in hun receptuur moesten geven. Bovendien moesten we dit alles realiseren met een team dat nog niet eerder in deze samenstelling had samengewerkt. Zonder de ondersteuning en begeleiding van Martijn en The Bin hadden we nu niet op dit punt gestaan. Het stimuleren van discussies en het najagen van resultaten hebben ervoor gezorgd dat iedereen in het team een tandje bijzet. 

Clean Climber oprichter – Gerard van Laar

Clean Climber oprichter – Gerard van Laar

"Van klimschoen naar klimschoen is onze ultieme droom."

"Zonder neutrale partij zou dit een lastig project zijn geworden."

The Bin ondersteunt ons al geruime tijd. Zo hebben wij samen de circulaire sportmat ontworpen, gemaakt uit oud klimschoenrubber. Maar wij willen natuurlijk de cirkel rond hebben. De mogelijkheid om van klimschoenen weer nieuwe klimschoenen te maken is voor ons het ultieme doel. En dat is nu binnen handbereik!

The bin aanpak

Vooruitblik 2025

Naar een internationale keten

De business case laat potentie zien. De bal ligt nu bij schoen producenten om dit verder te ontwikkelen.

“The Bin heeft doorgezet, tot het project een succes werd en wij zelf verder konden”

Gerard van Laar – oprichter Clean Climber

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.