Lees verder

AUMC - Re-Uniform

De uitdaging

De ziekenhuisbranche staat bekend om 2 dingen: professionaliteit en schoon materiaal. Het maakt toch wel indruk, een arts in een doktersjas. Maar ook een dokter spilt soms koffie over zijn jas. Wat doe je dan met de jas? Ook worden de jassen na 100 wasbeurten afgeschreven volgens beleid van het ziekenhuis. Wat doe je daarmee? Met die vragen zitten verschillende ziekenhuizen in hun maag. Zo ook het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC). Ze willen de oude ziekenhuisjassen graag terug zien in hun organisatie. Vandaar aan ons de vraag:

Wat kunnen we met 20.000 ziekenhuisjassen?

Tijd om actie te nemen

Samen met Hogeschool Saxion en het AUMC zijn wij aan de slag gegaan om een nieuwe oplossing te vinden voor deze ziekenhuisjassen. Hiervoor gebruikten wij de Value Hill en ons eigen Potential to Value model. Deze lieten zien dat de oplossing in het verwaarden van de ziekenhuisjassen op verschillende vlakken ligt. Zowel op materiaaleigenschappen als de context waarin de ziekenhuisjassen gebruikt worden en het beleid hierbij.  

Het doel was, en is dat materiaal zo lang mogelijk haar waarde blijft behouden. Daarvoor zijn wij op zoek gegaan naar alle type textiel, en wegwerp producten in omloop in het ziekenhuis. Van daaruit bekijken we welke producten nog meer gemaakt kunnen worden van ziekenhuisjassen. 

Van uniform naar ... ?

Het materiaal van de jassen bleek na technisch onderzoek van een erg goede kwaliteit, zelfs beter dan verwacht! Hier kunnen goed nieuwe producten van gemaakt worden.

Door een workshop te organiseren samen met medewerkers uit het ziekenhuis, zijn er verschillende producten bedacht die weer goed in het ziekenhuis gebruikt kunnen worden. Daarna zijn van deze ideeën prototypes van de producten ontwikkeld in samenwerking met hogeschool Saxion in Enschede. Deze producten zijn theedoeken, bedhangers, knuffels en tasjes.

Door het maken van deze prototypes wordt het maakproces duidelijk, ontstaat er een beeld van de businesscase en kan er een LCA (Life Cycle Analysis) uitgevoerd worden. Hieruit kan een voorstel gemaakt worden, welk soort product gemaakt van een ziekenhuisjas, het interessants is om te gaan implementeren in het ziekenhuis.    

Op het moment worden de producten getest op hun gebruik in het ziekenhuis.

De nieuwe situatie

De nieuwe producten die gemaakt worden van de ziekenhuisjassen vragen om een andere aanbesteding, omdat het ziekenhuis al eigenaar van het materiaal is. Voor het Amsterdam UMC vergt dit een nieuwe denkwijze gezien zij op dit moment nog een aparte aanbesteding voor ziekenhuisjassen, theedoeken, knuffels enzovoorts hebben. 

Verdubbel je waarde

Het verwerken van de ziekenhuiskleding naar nieuwe producten vergt weinig CO2 uitstoot en geeft tastbaarheid op de toepassing van circulariteit in het ziekenhuis. De levensduur van het textiel wordt op deze manier verlengd, wat een goede circulaire oplossing is voor het product. Helaas geeft het wel minder vrijheid dan het textiel van de oude ziekenhuisjassen verwerken tot nieuw textiel.

Samen met Van Moer is er gekeken naar het recyclen van de ziekenhuiskleding. Hieronder valt het vervezelen van de kleding tot hele fijne stukjes. Hieruit kunnen weer garen gesponnen worden, waarvan weer een nieuw textiel geweven wordt.

Circulaire verwerking van ziekenhuisjassen

Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Researcher Sustainable & Functional

Textiles Saxion

Hellen Van Rees

“Ook voor ons was dit een nieuwe manier van kijken."

Bij het Saxion voeren wij verschillende projecten uit op het raakvlak tussen textiel en duurzaamheid. Altijd vanuit de focus op het naar de praktijk brengen van nieuwe innovaties. Voor ons was het nieuw om integraal te kijken naar het ontwerpproces vanuit en specifieke afvalstroom en daarbij ook juist de organisatie en logistiek van de gebruiker. Daardoor zullen nieuwe producten die we uit reststromen ontwikkelen meer kans maken een blijvende impact te kanen binnen deze organisatie. Deze inzichten zullen wij meenemen in onze andere projecten.

De Bin methode

Vooruitblik 2025

Een tweede of derde leven de nieuwe norm

Het Amsterdam UMC heeft ervaring in circulair aanbesteden. Voor hen is deze nieuwe vorm, het zodanig aanbesteden dat het product twee functies heeft binnen het ziekenhuis, de volgende stap. 

“The Bin is ons aan het helpen om niet alleen bewust, maar ook pro-actief stappen te zetten naar een circulaire organisatie.”

Milan Kezija – Operationeel manager Amsterdam UMC 

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.