AUMC | Re-uniform

Lees verder

AUMC - Re-Uniform

De uitdaging

De ziekenhuisbranche staat bekend om 2 dingen: professionaliteit en schoon materiaal. Het maakt toch wel indruk, een arts in een doktersjas. Maar ook een dokter spilt soms koffie over zijn jas. En wat doe je dan met de jas? Met die vraag zitten verschillende ziekenhuizen in hun maag. Zo ook het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC). Ze willen de oude ziekenhuisjassen graag terug zien in hun organisatie. Vandaar de vraag:

Wat kunnen we met 20.000 ziekenhuisjassen?

Tijd om actie te nemen

Samen met Hogeschool Saxion en het AUMC zijn wij aan de slag om een nieuwe oplossing te vinden voor de ziekenhuisjassen. Hiervoor gebruiken wij de Value Hill en ons eigen Potential to Value model. 

Je wilt dat materiaal zo lang mogelijk haar waarde blijft behouden. Daarvoor zijn wij op zoek gegaan naar alle type textiel, en wegwerp producten in omloop in het ziekenhuis. Van daaruit bekijken wij welke producten nog meer gemaakt kunnen worden van ziekenhuisjassen. 

Van uniform naar ... ?

Het materiaal van de jassen blijkt na technisch onderzoek van een erg goede kwaliteit, zelfs beter dan verwacht! Hier kunnen goed nieuwe producten van gemaakt worden.

Vanuit de ziekenhuiskleding wordt op het moment producten ontwikkeld i.s.m. hogeschool Saxion in Enschede, door middel van het maken van prototypes. Door het maken van prototypes kom je achter het maakproces, de businesscase en wordt er een LCA (Life Cycle Analysis) uitgevoerd. Hieruit kan dan een voorstel gemaakt worden, welk soort product gemaakt van een ziekenhuisjas, het interessants is om te gaan implementeren in het ziekenhuis.

De nieuwe situatie

Deze nieuwe producten vragen om een ander aanbesteding, omdat het ziekenhuis immers al eigenaar van het materiaal is. Voor het Amsterdam UMC vergt dit wel een nieuwe denkwijze: Zij hebben op dit moment nog een aparte aanbesteding voor ziekenhuisjassen, gordijnen, kussenslopen enzovoorts. 

Verdubbel je waarde

Het verwerken van de ziekenhuiskleding naar nieuwe producten, vergt weinig CO2 uitstoot en geeft tastbaarheid op de toepassing van circulariteit in het ziekenhuis. Je verlengt hiermee de levensduur van het textiel. Helaas geeft het je wel minder vrijheid, dan het recyclen tot nieuw textiel.

Samen met Van Moer is er gekeken naar het recyclen van de ziekenhuiskleding. Hieronder valt het vervezelen van de kleding tot hele fijne stukjes. Hieruit kunnen weer garen gesponnen worden, waarvan weer een nieuw textiel geweven wordt. Zo ontstaat er een circulair textiel, waar weer een nieuwe ziekenhuisjas van gemaakt kan worden.

Circulaire verwerking van ziekenhuisjassen

Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Researcher Sustainable & Functional

Textiles Saxion

Hellen Van Rees

“Ook voor ons was dit een nieuwe manier van kijken."

Bij het Saxion voeren wij verschillende projecten uit op het raakvlak tussen textiel en duurzaamheid. Altijd vanuit de focus op het naar de praktijk brengen van nieuwe innovaties. Voor ons was het nieuw om integraal te kijken naar het ontwerpproces vanuit en specifieke afvalstroom en daarbij ook juist de organisatie en logistiek van de gebruiker. Daardoor zullen nieuwe producten die we uit reststromen ontwikkelen meer kans maken een blijvende impact te kanen binnen deze organisatie. Deze inzichten zullen wij meenemen in onze andere projecten.

De Bin methode

Vooruitblik 2025

Een tweede of derde leven de nieuwe norm

Het Amsterdam UMC heeft ervaring in circulair aanbesteden. Voor hen is deze nieuwe vorm, het zodanig aanbesteden dat het product twee functies heeft binnen het ziekenhuis, de volgende stap. 

“The Bin is ons aan het helpen om niet alleen bewust, maar ook pro-actief stappen te zetten naar een circulaire organisatie.”

Milan Kezija – Operationeel manager Amsterdam UMC 

Uitgelichte projecten

GetGet in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.

Martijn ten Kate

martijn@thebin.nl
+31 6 14530378

    Contact:

    Martijn@thebin.nl
    0614530378