Lees verder

AUMC - Re-Uniform

De uitdaging

De ziekenhuisbranche staat bekend om 2 dingen: professionaliteit en schoon materiaal. Het maakt toch wel indruk, een arts in een doktersjas. Maar ook een dokter spilt soms koffie over zijn jas. Wat doe je dan met de jas? De jassen zijn na 100 wasbeurten afgeschreven volgens beleid van het ziekenhuis. Wat doe je daarmee? Met die vragen zitten verschillende ziekenhuizen in hun maag. Zo ook het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC). Ze willen de oude ziekenhuisjassen graag terug zien in hun organisatie. Vandaar aan ons de vraag:

Wat kunnen we met 20.000 ziekenhuisjassen?

Tijd om actie te nemen

Samen met Hogeschool Saxion en het AUMC zijn wij aan de slag gegaan om een nieuwe oplossing te vinden voor deze ziekenhuisjassen. Hiervoor gebruikten wij de Value Hill en ons eigen Potential to Value model. Deze lieten zien dat de oplossing in het verwaarden van de ziekenhuisjassen op verschillende vlakken ligt. Zowel op materiaaleigenschappen als de context waarin de ziekenhuisjassen gebruikt worden en het beleid hierbij.  

Daarvoor zijn wij op zoek gegaan naar alle type textiel, en wegwerp producten in omloop in het ziekenhuis. Van daaruit is gekeken welke producten nog meer gemaakt kunnen worden van ziekenhuisjassen, en zijn hier verschillende prototypes voor ontwikkeld. Daarnaast zijn inzichten opgehaald waardoor een jas in plaats van 100 keer, 150 keer kan worden gewassen.

Van uniform naar knuffel of tas

Het materiaal van de jassen bleek na technisch onderzoek nog van een erg goede kwaliteit, zelfs beter dan verwacht! 

Vanuit een workshop samen met de mederwerkers uit het ziekenhuis zijn verschillende producten bedacht. Hier zijn samen met het Saxion nieuwe producten uit ontwikkeld. Prototypes zijn gemaakt voor bedhangers, knuffels, tasjes en theedoeken.

De nieuwe situatie

De nieuwe producten die gemaakt worden van de ziekenhuisjassen vragen om een andere aanbesteding, omdat het ziekenhuis al eigenaar van het materiaal is. Voor het Amsterdam UMC vergt dit een nieuwe denkwijze gezien zij op dit moment nog een aparte aanbesteding voor ziekenhuisjassen, theedoeken, knuffels enzovoorts hebben. 

Het consortia voor de ontwikkeling van deze producten is vergroot, om vanuit deze gehele groep een onderzoekssubsidie aan te vragen. Met dit project willen we een ziekenhuisjas ontwikkelen die volledig circulair is. 

Verdubbel je waarde

Het verwerken van de ziekenhuiskleding naar nieuwe producten vergt weinig CO2 uitstoot en geeft tastbaarheid op de toepassing van circulariteit in het ziekenhuis. De levensduur van het textiel wordt op deze manier verlengd, wat een goede circulaire oplossing is voor het product. 

Samen met Van Moer is gekeken naar het recyclen van de ziekenhuiskleding. Hieronder valt verzeling van de kleding tot hele fijne stukjes. Hieruit kunnen weer garen gesponnen worden, waarvan weer een nieuw textiel geweven wordt.

Circulaire verwerking van ziekenhuisjassen

Bin there
Done that
Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Researcher Sustainable & Functional Textiles Saxion – Hellen Van Rees

Researcher Sustainable & Functional Textiles Saxion – Hellen Van Rees

“Ook voor ons was dit een nieuwe manier van kijken."

“Ook voor ons was dit een nieuwe manier van kijken."

Bij het Saxion voeren wij verschillende projecten uit op het raakvlak tussen textiel en duurzaamheid. Altijd vanuit de focus op het naar de praktijk brengen van nieuwe innovaties. Voor ons was het nieuw om integraal te kijken naar het ontwerpproces vanuit en specifieke afvalstroom en daarbij ook juist de organisatie en logistiek van de gebruiker. Daardoor zullen nieuwe producten die we uit reststromen ontwikkelen meer kans maken een blijvende impact te kanen binnen deze organisatie. Deze inzichten zullen wij meenemen in onze andere projecten.

The bin methode

Vooruitblik 2025

Een tweede of derde leven de nieuwe norm

Het Amsterdam UMC heeft ervaring in circulair aanbesteden. Voor hen is deze nieuwe vorm, het zodanig aanbesteden dat het product twee functies heeft binnen het ziekenhuis, de volgende stap.

“The Bin heeft ons geholpen om niet alleen bewust, maar ook pro-actief stappen te zetten naar een circulaire organisatie.”

Milan Kezija – Operationeel manager Amsterdam UMC 

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.