Onderzoek en rapportage naar kledingreparatie

Lees verder

Rijkswaterstaat - Onderzoek kleding en reparatie

De uitdaging

Rijkswaterstaat werkt aan een opschalingsplan voor Circulair Ambachtscentrum met een focus op textiel. Hun doel: het makkelijk, toegankelijk en betaalbaar maken van kledingreparatie in Nederland. Ze hebben de wens om pilots te initiëren om reparatie van kleding te vergroten en te professionaliseren. The Bin is gevraagd om een onderzoek te doen naar het huidige beeld van het repareren van kleding. 

Wat is nodig om als maatschappij repareren van kleding de norm te maken?

Tijd om actie te nemen

Kleding reparatie is iets heel tastbaars. Veel mensen hebben wel eens een kledingstuk gerepareerd, en iedereen weet een kledingreparatiewinkel te vinden in de stad. 

The Bin is door middel van desk research, rond vragen in ons netwerk en langs kledingherstelbedrijven geweest om te achterhalen hoe kledingreparatie in Nederland in elkaar steekt. Wat voor kleding reparatie vinden plaatsen en hoeveel kost dat nou? Alle resultaten en inzichten zijn verwerkt in een rapportage, die nu gebruikt gaat worden om de pilots bij Circulair Ambachtscentra, kleding café’s en meer te toetsen.

 

Van Fast Fashion, naar Rapid Repair

We moeten niet langer onze kleding afkeuren zodra het kapot is, maar zelf repareren of laten repareren door een professional. Wat als je je kleding net zo snel gerepareerd kan hebben, als dat je in de winkel iets nieuws koopt? Steeds meer bedrijven springen in op kledingreparatie, en de vraag ernaar groeit ook.

De nieuwe situatie

Rijkswaterstaat heeft nu de handvatten om de pilots te begeleiden van circulaire ambachtscentra en andere organisaties. Uit ons onderzoek blijkt dat veel bedrijven inspringen op het repareren van kleding. Winkels en merken bieden het aan als service en start ups zien kansen voor nieuwe business modellen. De voornaamste kansen liggen in de business case, het imago van kledingreparatie omhoog krikken, en het stimuleren van kledingreparatie door promotie, voorlichting en geld tegemoetkoming. 

Inzichtelijk in een rapport

Het rapport is te vinden op de website van Circulair Ambachtscentrum. Zo is het toegankelijk voor iedereen die aan de slag wil met kleding reparatie.

The bin methode

Vooruitblik 2025

Hoe de circulariteit
doorvloeit

Met de juiste kennis in huis kunnen er goede pilots opgezet worden

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.