Met 10.000 kerstbomen van kerst naar nieuw

Lees verder

Rotterdam en de provincie Zuid Holland | Waarde uit kerstbomen

De uitdaging

Vanuit het transitiethema Groene Grondstoffen en Voedsel slaan de provincie Zuid Holland en de gemeente Rotterdam de handen ineen. Ditmaal voor een wel heel herkenbaar product: kerstbomen. Elk jaar worden er 200.000 kerstbomen in Rotterdam verbrand. Huidige oplossingen misten nog implementatiekracht of een hoog verwaardings potentieel. Vanuit daar kwam de vraag of wij, als The Bin, een circulaire challenge konden organiseren om ondernemers uit te dagen het hout en de naalden van de kerstbomen circulair hoogwaardig te verwerken.

Tijd om actie te nemen

Zo organiseerden wij een circulaire challenge. Deelnemers konden zich aanmelden in mei, om vervolgens in de zomer en herfst mee te doen aan het ontwikkelprogramma, zodat de kerstbomen in het nieuwe jaar tot circulaire producten verwerkt konden worden. 

Meer informatie over de challenge kan je vinden op Rotterdam Circulair.

Hergebruik, van wortel tot piek

De challenge gaf veel aanmeldingen. Uiteindelijk bleven er 4 finalisten over, die allemaal een andere manier hadden om delen van de boom te verwerken. De combinatie van geselecteerde ondernemers bood een oplossing voor de gehele boom.  Daardoor meer naar een ketensamenwerking bewoog, dan de traditionele challenge met één winnaar. Met de vier winnaars samen wordt de boom helemaal opnieuw gebruikt.

Van niets, naar vier

Remko Verhaagen van ONZE, Anke Sweere van Den Oude, Carolien Wanrooy en Klaske Postma zijn verder gegaan met de verwaarding van de kerstboom. Remko Vehaagen heeft de stammen van de kerstbomen vermaakt tot design kaarthouders. Anke Sweere verwerkt de kerstbomen tot halffabricaat en potgrond vervanger. Carolien Wanrooy wist een ‘starterkit’ te ontwikkelen waarbij je thuis oesterzwammen kan kweken op de takjes en naaldjes van de kerstbomen. En Klaske Postma, zij verwerkt de takken en naalden van de kerstbomen tot plaatmateriaal waar verschillende producten uit gemaakt kunnen worden. Tijdens de herfst werd een pre-sales georganiseerd waarin alvast het nieuwe product besteld worden. Gewoon, vanuit je kerstboom. 

 

Remko Verhaagen van ONZE, Anke Sweere van Den Oude, Carolien Wanrooy en Klaske Postma zijn verder gegaan met de verwaarding van de kerstboom. Remko Verhaagen heeft de stammen van de kerstbomen vermaakt tot design kaarthouders, Anke Sweere verwerkte de kerstbomen tot halffabricaat en potgrond vervanger, Carolien Wanrooy wist een starterkit te ontwikkelen waarbij je thuis oesterzwammen kunt kweken op de takjes en naalden van de kerstbomen, en Klaske Postma verwerkte de takken en naalden van de kerstbomen tot plaatmateriaal waar verschillende producten uit gemaakt kunnen worden. Een pre-sales was gestart tijdens de herfst waarin je alvast het nieuwe product kon bestellen, gemaakt van je kerstboom. 

De ondernemers aan het woord.

Klik op de afbeelding om naar de interviews te gaan van de ondernemers.

Van kerstboom naar kaartenhouder, kerstbal, oesterzwam en plaatmateriaal

Bin there
Done that
Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Adviseur bij Stadsbeheer/Rotterdam Circulair – Carolien van eykelen
Adviseur bij Stadsbeheer/Rotterdam Circulair – Carolien van eykelen

"De challenge veranderde op een goede manier van karakter gedurende het jaar."

"De challenge veranderde op een goede manier van karakter gedurende het jaar."

De Kerstbomenchallenge zorgt niet alleen voor het hoogwaardiger hergebruik van bomen, maar leert alle betrokken partijen ook over de stappen die te zetten zijn bij de transitie naar een circulaire economie. De ambitie was om de héle boom te gebruiken. Dus niet alleen het hout. Gaandeweg bleek dat je er dan niet bent met één partij. De een wil de naalden, de ander de stammen en de derde wil juist de takjes. Dat samenwerking in de keten belangrijk is, wisten we al, maar hier merkten we het aan den lijve. The Bin heeft ons gedurende het jaar geholpen om de challenge op te zetten. Toen bleek dat we meer naar een ketensamenwerking dan één winnaar toe werkten waren ze flexibel in het aanpassen van het programma. En dit was een mooi excuus om het hele jaar door kerstnummers op te zetten.

Transitiemanager Circulair – Voedsel & Groene Grondstoffen – Marloes Arkesteijn
Transitiemanager Circulair – Voedsel & Groene Grondstoffen – Marloes Arkesteijn

"De circulaire transitie is abstract. Daarom zijn deze concrete projecten belangrijk."

"Werken aan een circulaire transitie is erg abstract. Daarom is het belangrijk om met concrete projecten aan de slag te gaan."

De Kerstbomenchallenge sluit perfect aan op de circulaire ambities van de provincie en de gemeente Rotterdam om in 2050 100 procent circulair te zijn. Kerstbomen zijn hierbij,  laaghangend fruit. Na de jaarwisseling werden ze op straat gelegd of ingeleverd. Daarna worden ze verwerkt tot houtsnippers en wat over blijft tot compost. 

Met een nieuwe gedachtegang. In plaats van een nieuw product na een kerstboom, koop je een product dat hiervoor nog ‘even een kerstboom mocht zijn’.

Ondernemer – Klaske Postma van Van Hier

Ondernemer – Klaske Postma van Van Hier

"De challenge heeft mij een nieuw product geleverd, en een groter netwerk."

"De challenge heeft mij een nieuw product geleverd, en een groter netwerk."

Met Van Hier maken wij plaatmateriaal uit verschillende biobased materialen. Het leek mij interessant om te kijken of dit ook zou kunnen voor kerstbomen, en dat bleek het geval! De challenge heeft mij geholpen om het product uit te werken, en het als concept op de markt te brengen. Daarin was het fijn dat we als ondernemers met elkaar aan de slag gingen, in plaats van tegen elkaar. 

The bin methode

Vooruitblik 2025

Hoe de circulariteit
doorvloeit

Marianne Vollebergh is verder gegaan met het oppakken van deze challenge. Zij werkt nu samen met Beter Boompje aan de ontwikkeling van ‘Heilige Grond’: Een bodemverbeteraar gemaakt van kerstbomen.

“Deze challenge was de verbinding tussen ons beleid, en praktijk.”

Marloes Arkesteijn – Transitiemanager Circulair – Voedsel & Groene Grondstoffen

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.