Verduurzaming van Swapfiets haar rubber stroom

Lees verder

Swapfiets - Zero waste rubber stroom

De uitdaging

 

Swapfiets heeft de ambitie om het meest duurzame fietsmerk ter wereld te zijn. Doordat zij zelf eigenaar blijft van de fiets, draagt Swapfiets zelf voor voor het onderhoud. Dit resulteert in grote aantallen afgeschreven binnen- en buitenbanden. Deze werden nog verbrand.

Welke oplossing is er om deze stroom hoogwaardig te verwerken?

Tijd om actie te nemen

Voorheen gingen 100% van de buitenbanden, en 80% van de binnenbanden naar het restafval. In 3 maanden hebben wij verschillende partners benaderd. Dit is geëindigd in een nieuwe samenwerking opgezet tussen Swapfiets en Schwalbe. Hierin worden de banden verwerkt in een nieuwe fabriek van Schwalbe. Daarnaast hebben wij een weekendtas en shopper ontworpen gemaakt uit restmateriaal van de fietsbanden in combinatie met het zeildoek.

Van fietsband, naar weekendtas

De nieuwe situatie

De fietsbanden worden ingezameld per logistieke hub van Swapfiets. Hier gaan ze periodiek naar Schwalbe. Dit hebben wij georganiseerd voor Nederland, en is later opgeschaald naar Duitsland en andere landen. De kosten zijn hierin lager dan als de banden direct de vuilniszak in zouden gaan.

Het was de intentie om de weekendtassen te verkopen in alle Swapstores van Swapfiets. Door de maatregelen rondom corona konden deze echter niet verkocht worden. De tassen zijn daarna op initiatief van The Bin doorgezet in het merk Het Nieuwe Logisch.

Inzameling

Fietsbanden worden apart gehouden na reparatie, en verstuurd naar Schwalbe. Hier worden de grondstoffen opnieuw uit de band gehaald.

Van fietsband naar weekendtas

Swapfiets aan het woord

Founder – Richard Burger van Swapfiets

Klimhaleigenaar – Timo Tak van Monk Rotterdam

"The Bin heeft ons geholpen ons merk weer verder te brengen."

"Zonder neutrale partij zou dit een lastig project zijn geworden."

Met Swapfiets streven wij naar een 100% circulaire fiets. De rubber stroom was voor ons een lange tijd een doorn in het oog. The Bin heeft ons geholpen in het vinden en selecteren van de beste partners voor verwerking, en in het organiseren van de interne logistiek. 

The bin methode

Vooruitblik 2025

Hoe de circulariteit
doorvloeit

Het project is klaar om globaal geīmplementeerd te worden. Ook biedt dit het logistieke systeem om makkelijk reststromen aan te bieden aan andere partners.

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.