REsole - een nieuwe reparatie dienst voor klimschoenen

Lees verder

April 2023 -September 2023
Clean Climber | Schoenmakerij Stultiens | Monk | Mountain Network | Werckstof

Clean Climber - REsole

De uitdaging

De stichting CleanClimber is opgericht om de klimbranche in Nederland te verduurzamen. Een grote afvalstroom binnen deze sport is de klimschoen. Door intensief gebruik slijt de voorkant en is deze al snel aan vervanging toe. Het is mogelijk deze klimschoenen te repareren, alleen is hier nog geen professionele structuur voor binnen Nederland.


Tijdens het Recycle project van klimschoenen naar sportmatten, is de service voor het verzolen van klimschoenen al voor een deel opgezet bij klimhal Monk in Rotterdam. Om meer impact te maken, is het belangrijk dat meerdere klimhallen aanhaken.

Tijd om actie te nemen

Er zijn maar weinig schoenmakers in Nederland die klimschoenen kunnen repareren. Door de verzoolservice aan te bieden in klimhallen, wordt het eenvoudiger voor de klimmer om z’n schoenen te laten verzolen.

Om dit te realiseren hebben we samenwerkingen opgezet tussen Clean Climber, klimhal Monk Rotterdam en schoenmakerij Stultiens. Monk Rotterdam zamelt de te verzolen klimschoenen in en de Stichting Clean Climber haalt de schoenen op, regelt de logistiek en communicatie en zorgt dat ze bij schoenmakerij Stultiens terecht komen voor reparatie. Tijd om dit op te schalen naar meer klimhallen en meer schoenmakers.

Van versleten, naar nieuw

Door klimschoenen te verzolen, bespaar je 94% CO2 uitstoot ten opzichte van het kopen van nieuwe klimschoenen. Daarnaast bespaar je geld en is de schoen al gevormd naar je voet.

De klimmer ontvangt bij de balie van de klimhal een nummer dat hij aan zijn schoenen hangt. Hierbij vult hij op de website van Clean Climber de gegevens in, waarna hij de schoenen inlevert. Clean Climber verzorgt de logistiek, communicatie en waarborgt de kwaliteit van de verzoling. De schoenmaker verzoolt de schoenen volgens Vibram en La Sportiva certificatie. Hierna worden de schoenen weer verstuurd naar de klimhal en kan de klimmer weer klimmen op zijn nieuwe, verzoolde klimschoenen.

De nieuwe situatie

Op het moment ondersteunen we Clean Climber om de verzoolservice uit te breiden naar meerdere klimhallen in Nederland, waaronder Mountain Network en Werckstof. Hierbij hebben we eerst gekeken naar het verbeteren van de huidige verzoolservice, waardoor het proces voor zowel de klimmer als de schoenmaker prettiger en makkelijker is geworden. Daarna is er gewerkt vanuit het neerzetten van een goede basis service en benodigdheden. Hierdoor staat er een systeem die sneller en makkelijker op te schalen is naar meerdere klimhallen. Op naar het verzolen van klimschoenen de nieuwe norm maken!

Gemak bij je eigen klimhal

REsole verbindt schoenmakers en klimmers. De klimmer levert zijn schoenen makkelijk in bij de klimhal en de schoenmaker ontvangt meerdere schoenen tegelijkertijd.

Bin there
Done that
Bin there
Done that

Verschillende stakeholders aan het woord

Clean Climber oprichter – Gerard van Laar

Clean Climber oprichter – Gerard van Laar

“The Bin bouwt fundamentaal mee aan onze service"

“The Bin bouwt fundamentaal mee aan onze service"

Voordat je klimschoenen gaat recyclen, wil je ze zo lang mogelijk repareren. REsole biedt deze service waardoor het toegankelijker wordt voor iedereen om langer met hun schoenen te klimmen. The Bin heeft ons hierbij geholpen door vanaf het begin mee te bouwen aan een service die eenvoudig bij meerdere klimhallen toepasbaar is. Door structuur in het project aan te brengen werd het stap voor stap realistisch om het proces voor alle stakeholders te verbeteren en het daadwerkelijk op te schalen naar de klimhallen. Deze opschaling is nu naar tevredenheid voltooid bij 7 Mountain Networkhallen, vanwege dit succes wordt de uitbreiding nu voortgezet naar 8 andere klimhallen in Nederland.

Mountain Network – Leopold Roessingh

Mountain Network – Leopold Roessingh

"Onze medewerkers worden betrokken in onze stappen in duurzaamheid"

""Onze medewerkers worden betrokken in onze stappen in duurzaamheid""

The Bin helpt ons concrete stappen te zetten in duurzaamheid. Dit sluit goed aan bij onze waarden van de organisatie. REsole maakt dit tastbaar door zich op de consument te focussen. Het proces is eenvoudig uit te voeren, voor zowel de klimmer als onze medewerkers. De medewerkers worden op die manier ook betrokken bij onze stappen in duurzaamheid.

Federico en Nicole – Schoenmakerij Stultiens

Federico en Nicole – Schoenmakerij Stultiens

"Dit maakt het voor ons makkelijker"

"Zonder neutrale partij zou dit een lastig project zijn geworden."

Wij zijn jaren geleden begonnen met het verzolen van klimschoenen. Door REsole kunnen wij onze klantenkring uitbreiden en biedt de service ons veel klimschoenen om te repareren. Door mee te denken hoe ons proces verbeterd kan worden, kunnen wij ons volledig focussen op het verzolen zonder te veel bezig te hoeven zijn met de organisatie eromheen. Hierdoor kunnen wij hoge kwaliteit verzoling leveren zonder veel tijd bezig te zijn met het klantcontact.

The Bin methode

Vooruitblik 2025

Hoe de circulariteit
doorvloeit

Met een gezonde business case is het project klaar om op te schalen, zowel binnen Nederland als daarbuiten.

“Zonder The Bin was Clean Climber nooit zover gekomen.”

Gerard van Laar – oprichter Clean Climber

Uitgelichte projecten

Get in
the bin!

Wil jij ook koploper worden in de circulaire economie? Stuur ons een bericht en start de beweging naar een wereld zonder afval.